Hobby

Mijn belangstelling voor het kweken van kanarievogels gaat terug tot in de vroege jaren vijftig. Deze geliefde bezigheid biedt een dagelijkse belangstelling voor de veranderingen die het ganse jaar door in overeenstemming met de seizoenen gebeuren. De start van het jaar, vanaf januari tot maart, is de stille periode waarin de vogels zachtjes aan in broedconditie komen. De veranderingen in het gedrag van de vogels kunnen week per week waargenomen worden als de lente nadert.

Vanaf april tot juli is meestal het broedseizoen, waarbij de verwachtingen ten opzichte van het leggen van de eieren en het grootbrengen van de jongen een echte ervaring meebrengt. Dit is een fascinerende tijd wanneer elke dag vreugde en uitzonderlijk soms ook verdriet brengt over het resultaat van elk nest met eieren.

Augustus tot september is het ruiseizoen, wanneer de oude pluimen door nieuwe vervangen worden; tijdens deze periode bereiken de vogels dikwijls de top van hun show vermogen. Elke dag verandert deze show capaciteit, soms stelt het teleur maar er zijn er altijd een paar die je een kick geven en je doet verlangen ze te exposeren op de shows in de hoop dat je die uitzonderlijke winnaar gekweekt hebt!

Van oktober tot december loopt het hoofdseizoen voor shows. Wanneer men tijdens deze periode van het jaar de tentoonstellingen bezoekt, vergelijkt men de vogels en komt men samen met vrienden. Het maakt niet uit in welk deel van het land je woont, er is meestal een show voor expositie mits je bereid bent buiten te komen en een paar uren te reizen. Tijdens deze tijd van het jaar is het meestal het goede tijdstip om een nieuw voorraad vogels aan te schaffen in voorbereiding op het volgende jaar.

Kanaries houden is niet speciaal een dure hobby vergeleken met andere leuke bezigheden. Je moet wel een overdekte plaats hebben om de vogels de houden, evenals een aantal kweekkooien en de nodige uitrusting, maar vooral bereid zijn dagelijks met de vogels bezig te zijn en ze te verzorgen.
De mate van plezier en belangstelling die wordt geboden door deze kleine huisdieren is wel de moeite waard om te bekijken wanneer men uitziet naar een hobby die je de uitdaging verschaft om te trachten die uitzonderlijk perfecte show vogel te kweken.n